понедельник, 18 января 2016 г.

ВОДОХРЕЩЕННЯ: ВЕЛИКЕ СВЯТО - ВЕЛИКА ТРАДИЦІЯ

19 січня — день, коли грекокатолики та православні відзначають велике свято — останнє різдвяне свято, відоме як Водохрещення Господнє, або Богоявлення чи Орданія (Йордан). Це свято встановлено церквою на згадку про хрещення Ісуса Христа у річці Йордан: відповідно до канонічних Євангелій, саме підчас цього обряду на Ісуса зійшов святий Дух, що з'явився у вигляді голуба (звідси й друга назва свята — Богоявлення).
Сьогодні нам невідомо, як відбувалося перше йорданське водосвяття — відомо лише, що обряди великого водосвяття творилися сотнями років: десь починаючи із XIII століття чин почав все більше наближатися до сучасного, й протягом XIV-XVI ст. набув майже нинішніх форм.

Згадка про йорданське водосвяття на наших рідних землях вперше з'являється в Іпатіївському літописі 1148 року, де обряд називається саме «Водохреща», тобто хрещення води. Спочатку водосвяття і в нас відбувалося лише в притворі церкви, але у середині XVI ст. набуває сили новий звичай, за яким хрещення води в день свята відбувається на річках або біля джерел.
З часом в традиціях Української Церкви склалися деякі обряди великого водосвяття, що їх немає ані в грецьких, ані в інших слов'янських статутах: після першої молитви треба тричі хрестоподібно благословити воду запаленою свічкою; після другої молитви — три рази подути на воду навхрест, а після третьої молитви — тричі благословити зануреною у воду рукою. А ще був гарний звичай, за яким на річці, де відбувалося освячення води, ставили хрест з льоду.
Закінчуючи Різдвяні святки (7-19 січня), Водохрещення починається ввечері 18 січня (Хрещенський Святвечір) після вечірньої служби у церквах. Вода, що освячується у цей вечір (її ще називають «йорданською») не псується впродовж року та має цілющі властивості, тому люди — як щирі православні, так і співчуваючі — запасаються нею до наступної зими.
До речі, цієї ночі освяченою вважається й вода з будь-яких природних джерел. Можливо, саме цей момент поєднав сьогоденні церковні обряди із прагненням наших сучасників до здорового способу життя: хоча за природною традицією свято Водохрещення зазвичай супроводжується морозами, тисячі людей виходять на річки, щоб прийняти саме в цей день «хрещення» крижаною водою, що підіймає тонус, надає нових сил та, як ніщо інше, заряджає бадьорістю.
Отож, вшануймо традиції предків, панове!

Комментариев нет:

Отправить комментарий